by Fazekas András

Mint első zenei stílusaimat bemutató posztomban írtam, több népzenei stílusú zenekarban dobolok. A következő stílus egy nagyon komplex ága zenei műfajoknak,  nemzetközileg se tudták beazonosítani soha, és éppen ezért számít kuriózumnak külföldön is.

Őserejű világzene a Vágtázó Csodaszarvassal

A legendás Vágtázó Halottkémek (VHK) népzenén alapuló változatában, amelyet Dr. Grandpierre Attila, vezet 2006 óta zenélek. Ez egy igazi nagyszínpadi zenekar 11 fővel. 

Mivel a magyarság ősiségének zenéjével foglalkozunk ezért mind a Bartóki népgyűjtések, mind a honfoglalás során az ősmagyarok által érintett népek zenei stílusa megelevenedik a repertoárunkban. Mivel az ősiség mellett a VHK mindent elsöprő erejét is meg akarjuk tartani, ezért a dobfelszerelés is helyett kapott a hangszer parkban.

A dob és a népzene kapcsolata

Itt teljesen más a dobfelszerelés szerepe, mit a modernkori populáris zenékben. A pop/rockra jellemző 2-4-es pergő ritmushíd csak nagyon ritkán szerepel, helyette legfőképpen a lábdobon és a tomokon játszom. 

Legtöbb esetben a hunlovasság vágtázásának ritmikája az, amit megjelenítek, melynek sodró lüktetése a legtöbb zenénk esetében a zenekart egyre gyorsuló tempóra ösztönzi. A cintányérok szerepe teljes mértékben háttérbe szorul, de természetesen a lassú lírai részek árnyalatinak kiemelésében mégis fontos szerepet kap. 

A stúdió felvételekben szinte alig jelenik meg többször a cintányér játék, koncerteken viszont a zenék lezárását a cintányérok erőteljes használatával tudom a lejobban jelezni zenésztársaimnak. Erre azért is szükség van, mert a számaink végei a legtöbb esetben improvizatív jellegűek, ezért dobfelszerelésben rejlő erővel én tudom a legjobban vezetni a zenei zárlatokat.

Játszani és érezni

A Vágtázó Csodaszarvasban zenélni egy nem mindennapi zenész feladat. Fizikálisan, mentálisan és lélekben egyszerre kell nagyon ott lenni, a próbákon a koncerteken és a stúdió munkákban egyaránt. 

Sok esetben nem a zenei képzettség számít, hanem az érzés. De természetesen a hangszerre vonatkozó technikai tudás sokat segít abban, hogy a legmélyebb, legősibb, legnaturálisabb árnyalatokat bele csempésszük a zenébe. Itt az a jó zenész, aki képes minden hangszeres egoját félre tenni és az ősi zene szolgálatába állítani! Aki erre képes az a populási zenéhez is egyedi módon, sokkal színesebben fog hozzáállni.

A zenekar facebook oldala: https://www.facebook.com/VCsSz

Post a comment